Blog

Műanyag kerti tárolók - Előnyök és hátrányok

Rezon
2020.11.30 12:23
Műanyag kerti tárolók - Előnyök és hátrányok

A bejegyzésben bemutatjuk, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a műanyag kerti tárolóknak, fa és fém társaikkal szemben. A tökéletes tároló megoldásnak bírnia kell az elemek támadását, és védenie kell a benne tárolt tárgyainkat a víztől, UV sugárzástól és a fizikai behatásoktól.

A műanyagból készült kerti tároló megoldások előnyei

Nem igényelnek karbantartást

Fa és fém társaikkal ellentétben - melyek akár évente is igényelhetnek beavatkozást - a strapabíró műanyagból készült tároló ládák és dobozok nem igényelnek semmilyen karbantartást, évek múltán is ugyanúgy néznek ki, mint beszerzéskor. Tisztításuk gyors lemosással elvégezhető. 

Ellenállnak az UV sugárzásnak

A kültérre szánt ládák és dobozok ellenállnak az UV sugárzásnak, nem veszítenek színükből, erősek, de rugalmasak maradnak.

Vízállók

A kültérre szánt ládák és dobozok zárhatók, kívül tartják a vizet, és megóvják értékes tartalmukat. Vásárlásnál figyeljünk a kivitelre, hiszen egyes ládák például kivágott “fogantyúkkal” rendelkeznek, mely miatt tartósan csak fedett helyen érdemes használni őket.

Könnyűek

Néhány kilós saját súlyuknak köszönhetően fa és fém társaikkal ellentétben egy ember is könnyedén mozgathatja őket. Legnépszerűbb ládáink például 5-6 kilogramot nyomnak.

Bírják az igénybevételt

Nem kell félnünk az ütésektől, karcolásoktól, hiszen a műanyag kellően rugalmas ahhoz, hogy ne sérüljön használat közben. 

Változatos formák és méretek

Műanyag dobozok már néhány literes mérettől elérhetők, egészen a többszáz literes kültéri ládákig, vagy az akár 400 kilogram teherbírású polcos állványokig.

Ár-érték arány

Mivel nem igényelnek további anyagi ráfordítást és nagyon nehezen sérülnek, a műanyag tárolási megoldások ár-érték aránya kimagasolóan jó.

Műanyag tárolódobozok hátrányai

Használatukkal kapcsolatban nem tudunk hátrányokról, ennek ellenére mégsem választ mindenki műanyag tárolót. Sokan annyira szeretik a fa vagy fém megoldásokat - például ezek megjelenése illik náluk jobban a kertbe vagy a kerti bútorhoz, melléképülethez, teraszhoz - hogyan praktikusságuk és jobb ár-érték arányuk ellenére mégsem a műanyag mellett döntenek.

Mi azt javasoljuk, hogy ha még nem köteleződött el, adjon egy esélyt a műanyag tárolóknak! Nem fog csalódni.

Vásárlás előtt a következő tényezőket kell figyelembe vennünk

Design, felhasználás módja

Párnatároló? Szerszámok elhelyezése? Mindenes tároló udvari kellékeknek? Számtalan műanyag doboz és láda design közül választhatunk annak megfelelően, hogy mire van szükségünk. Akár bel-és kültéri játéktárolónak is tökéletesen alkalmasak, mivel nagyon jól bírják az igénybevételt, nincsen éles szélük vagy más alkatrészünk, mely sebesülést okozhatna.

Ha nagy méretű, akár kerékpárok tárolására is alkalmas megoldásra van szüksége, olvassa el Kerti Tároló Vásárlási Útmutatónkat, melyben a műanyag kerti házakról is talál információt.

A rendelkezésre álló hely nagysága

A telek vagy kert elrendezése és mérete alapján határozzuk meg a kültéri műanyag tárolónk nagyságát. Érdemes járda vagy ösvény mellé, de nem fa alá elhelyezni a dobozt vagy a ládát. Ha kisebb terület áll rendelkezésünkre, a egyes típusokat párnákkal vagy anélkül akár ülőalkalmatosságként is használhatjuk, hiszen strapabíró kialakításuknak rájuk is ülhetünk.

Mekkora tároló dobozra, ládára van szükségünk

A szükséges méret meghatározásához érdemes számba venni mindent, amit a tárolóba szeretnénk tenni. Célszerű akkora és olyan kerti tárolót megoldást választani, hogy maradjon 20-30% szabad hely az esetleges jövőbeli beszerzések tárolására is. Kellemetlen tud lenni, ha a vadiúj ládánk azonnal az összeszerelés után csordultig megtelik.

A szabadban, tető alatt vagy melléképületben kerül elhelyezésre a tárolóeszköz? Ez alapján érdemes kialakítást választani.

Miért választottak műanyagot? Megkérdeztük vásárlóinkat!

Fontos számunkra vásárlóink visszajelzése, tapasztalataik pedig mások számára is hasznosak lehetnek:

Tibor (58)

“Nagy méretű párnák és szivacsok tárolására vettem a műanyag ládákat. Azért volt szükség csukható tároló megoldásra, mert a párnák beszívják a nedvességet, porosodnak, és tavasztól őszig vannak csak használva. Alapvető szempont volt, hogy elég nagy méretű legyen a láda, ne kelljen hajtogatni meg rendezgetni a dolgokat, amiket belepakolok.

Azért műanyagot tárolót választottam, mert maga a láda is könnyű, mozgatható kell legyen, mert különben nem lehet normálisan használni. A fából vagy fémből készült tároló dobozok nehezek, egyedül nem tudtam volna mozgatni. Mivel nagy méretű a láda, és erős is, egymás tetéjére tudom őket rakni. Így egyszerre polcként és fedeles ládaként is funkcionálnak. 

Arra már csak utólag jöttem rá, hogy mivel sötét színű műanyagból van, nem látszik a piszkolódás rajta, nem nedvesedik, nincsen vele semmi gondom. Tavasszal meg ősszel lecsapom őket slaggal, és kész a takarítás. Semmi karbantartási igényük nincsen, nálunk még UV sem éri őket.

A vízállóság nem volt szempont, mivel a melléképületben kaptak helyet. Ha kültéri tárolásra keresnék megoldást, akkor lehet, hogy ezeknél masszívabbat, de szintén zárható és teljesen vízálló műanyag ládát vennék.”

Kül- vagy beltéri tárolással kapcsolatos kérdésével, egyedi kéréseivel, keressen minket elérhetőségeinken.