Hogyan oldjuk meg az otthonunkban nap mint nap eluralkodó káoszt? Hogyan lehet családunkat könnyedén a rendteremtésre szoktatni? Ebben a cikkben megmutatjuk a megoldást, ami nélkül nincsen sikeres rendrakás!

Általában akkor érezzük jól magunkat, ha rend van körülöttünk. Az is igaz, hogy van akinek kisebb erre az igénye, van akinek pedig nagyon fontos. Van egy olyan mondás, hogy „Amilyen rend van körülötted, olyan rend van a fejedben is”. Ennek bizonyosan, van valóság alapja, hiszen ha rend van körülöttünk, sokkal nagyobb kedvvel kezdünk bele bármilyen tevékenységbe. Szinte az agyunkban is van hely az alkotásra. De, azért itt sem lehet általánosítani, hiszen a másik pólus pedig „A zseni átlát a káoszon” mondás.

Az otthonunkba toppanó vendégekre egy pillanat alatt hatással tud lenni a rend, vagy annak hiánya. Gondoljunk csak bele! Biztos voltunk már olyan helyzetben, hogy az egyéb környezetben megismert (munkahely, bolt stb.) csinos, rendezett embert meglátogatva óriási rendetlenség fogadott. Mennyire visszásnak éreztük ezt a tapasztalást, hiszen nem erre számítottunk.

Tehát rend kell! Igen ám, de itt jön a kérdés, hogy hogyan. Nézzük lépésről lépésre!

Az otthoni tárolás lépései

 

 1. Térképezzük fel a helyzetünket! Próbáljunk olyan módon tekinteni a helyiségre, mintha nem a miénk lenne. Vajon mit lát, aki először jár itt?! Ez a másfajta „szemüveg „segít a hiányosságok, tennivalók feltérképezésében. A listaírás itt is hasznos tud lenni. Mi az, amit zavarónak látunk? Túl sok tárgyunk van? Esetleg nem a helyén vannak ezek a tárgyak? Van elég tároló helyünk.
 2. Ezután következik már a konkrét cselekvés. Szelektáljunk! Az évek során nagy eséllyel sok olyan tárgy gyűlt össze otthonunkban, aminek már nem vesszük hasznát, sőt rendetlenség miatt zavaró, energiát rabló. A szelektálás jól bevált módszere, amikor három csoportba osztjuk a tárgyakat, amiktől meg szeretnénk válni. 1. Amit pénzzé teszünk, 2. Elajándékozunk, 3. kidobjuk.
  Az első két kategória segíti az elengedést, hiszen tudjuk, hogy jó helyre kerül, és még pénzt is kapunk érte. Több hirdető oldalon is próbálkozhatunk, nagyon jók és hatékonyak tudnak lenni a helyi Facebook adás-vételi csoportok. Ha még hatékonyabbak szeretnénk lenni, akkor a kapott pénzt, tárolódobozokra, kisebb szekrényekre költjük. Így két legyet is ütünk egy csapásra, hiszen azt a kevesebb holmit, ami megmaradt rendezetten tároljuk.
 3. A megmaradt holmik helyének megtalálása. Ha mindennek megvan a helye, akkor sokkal könnyebb rendben tartani, hiszen mindig csak vissza kell tenni a helyére! :)
  Ne gyűjtögessünk, ne rakosgassunk feleslegesen olyan dolgokat, amire valójában nincs szükségünk. (Ilyen tud lenni egy reklám tárgy, vagy nagynénitől, barátnőtől kapott ruhadarab) Gondoljuk át, ha pénzt kellene kiadni érte, akkor megvennénk? Ha nem, akkor ingyen sincs rá szükségünk, hiszen csak a helyet veszi el az igazán hasznos, és szép dolgainktól.
  Hogy találjuk meg a megfelelő helyet? Nagyon egyszerű, mivel sok mindentől megváltunk, így rengeteg helyünk lett. Csinos, megfelelő méretű tároló dobozok segítik a rendezgetést. Csak olyan tárgyak maradjanak elöl, amik szépek és örömet okoznak. Ennek a témának nagy szakértője Marie Kondo, a japán rendrakási módszer a Konmari feltalálója (hirdetője, alkotója, népszerűsítője).
 4. Mely helyiségekben alkalmazhatók a fenti tanácsok? Mindenhol! A lakás minden zugában, sőt garázsban, gardróbban, kerti tárolóban is egyaránt. Sőt! Marie Kondó továbbmegy, nem helyiségekre, hanem kategóriákra bontja a lakásban található összes tárgyat. De, ez egy másik hírlevél témája lesz!
 5. Fontos szempont, hogy oda illő legyen méretben és stílusban, ahová szánjuk. Rengeteg féle kapható már a kereskedelemben mint méretben, mint formában, design-ban.
  Egy gyerekszobába nagyon jól illenek az állatmintás vagy virágokkal díszített dobozok, míg a garderob-ba kiválóan megfelelnek a minta nélküliek. Fürdőszobába fonott kosár-szerű darabok igen jól mutatnak. A zárt szekrénybe kerülő tárolódoboznál sokkal fontosabb a megfelelő méret megtalálása, hogy jól kitöltsük a helyet. Azért a design-osabb darabok itt is jobban mutatnak.

csatos_szines_tarolodoboz

Tároló doboz előnyei

 • Mivel a tárolódobozokat egymás tetejére is tehetjük, sokkal jobb a helykihasználásuk.
 • Olyan dolgokat is elrejthetünk benne, amik simán a szekrényben szétcsúsznának (kendő) vagy gurulnának (labdák, apró piperék).
 • Anyagát tekintve a jó minőségű műanyag doboz igen tartós tud lenni és mellette szól még a szinte végtelen szín és mintavilág.
 • Tisztításuk egyszerű, könnyen elmoshatók, némely darab még a mosogatógépben is átöblíthető.

Ha szeretne otthonában rendet tartani könnyen és praktikusan, akkor ajánljuk figyelmébe a Tároló doboz választékunkat! Válogasson kedvére!