Blog

Mi is az a CPLA?

2020.12.08 15:01
Mi is az a CPLA?

A műanyagnak számos környezetbarát alternatívája létezik, például a természetes növényi alapanyagú termékek, amelyek lebomlanak, így nem súlyosbítják a már fennálló környezeti problémákat. A PLA 100%-ban biológiailag lebomló műanyag, amely megújuló keményítőforrásokból, például kukoricakeményítőből származik, növényi alapú és komposztálható. Ennek továbbfejlesztett verziója a CPLA.

 

A CPLA is kukoricakeményítőből készül, a gyártás utolsó lépése a kristályosítás. A kristályosításnak köszönhetően az alapanyag szerkezete megváltozik, ami azt eredményezi, hogy a CPLA anyagú termékek erősebbek és sokkal jobban bírják a meleget.

 

A CPLA nagyobb szívóssággal rendelkezik, ellenáll a magasabb hőmérsékletnek és kevésbé törékeny. A CPLA terítékek hőállósága eléri a 80°C-ot, így kiváló megoldást jelentenek a melegebb italok és ételek kínálására, valamint akár 10-szer is elmosogathatók.

 

A hőálló tálak, tányérok, kés, villa és kanál nemcsak biológiailag lebonthatók, hanem megfelelő költségekkel és teljesítménnyel is rendelkeznek. A CPLA eldobható terítékek nem mérgezők és ártalmatlanok az emberi testre, jó biokompatibilitási tulajdonságokkal rendelkeznek. Komposztálási körülmények között 3-6 hónapon belül teljesen vízre és szén-dioxidra bomlanak, és ezt szerves trágyaként juttatják a termőföldre, hogy növényi tápanyagokká váljanak.