Blog

Kerti tároló vásárlási útmutató: Műanyag tárolók, szekrények, házak

Rezon
2020.11.27 14:31
Kerti tároló vásárlási útmutató: Műanyag tárolók, szekrények, házak

A kerti tároló megoldásokat keresők körében egyre népszerűbbek a kiváló ár-érték arányú, műanyag dobozok, ládák, szekrények és házak. Elsőre talán nem egyértelmű, hogy milyen előnyeik vannak a fa és fém megoldásokkal szemben, így a bejegyzésben az általános, tárolással kapcsolatos tudnivalókon túl ezekre is kitérünk.

A kerti tároló megoldásoknak ellen kell állniuk az elemeknek: víznek, UV sugárzásnak és a hőmérséklet ingadozásának egyaránt. Egyszerűen karbantarthatónak és a célnak megfelelő méretűnek kell lenniük. Érdemes néhány szempontot megfontolnunk vásárlás előtt:

Vásárlás előtt a következő tényezőket kell figyelembe vennünk

Rendelkezésre álló hely

Az első dolog, amit figyelembe kell venni, a telek vagy kert mérete. Érdemes kimérni a kinézett területet, hogy pontosan tudja, mennyi szabad hely áll rendelkezésre. A nagy tárolók, szerszámos házak képesek dominálni a kisebb terekben, és elzárhatják a természetes fényt a kertben, ha nem optimálisan választjuk meg a helyüket, méretüket.

 

Kisebb kertbe érdemes tárolódobozokat vagy ládákat valasztani, melyek között találunk kültéri bútornak is beillő változatokat is. Nagyobb kertbe az akár egész nagy méretű kerti vagy szerszámos házak jelenthetnek megoldást.

Mekkora tárolóra van szükség - Mit akarunk tárolni?

A szükséges méret meghatározásához érdemes számba venni mindent, amit a tárolóba szeretnénk tenni. Nagyon kellemetlen tud lenni, ha összeszerelés után derül ki, hogy a valami nem fér be, aminek kellene. Célszerű akkora és olyan kerti tároló megoldást választani, hogy maradjon 20-30% szabad hely az esetleges jövőbeli beszerzések tárolására is.

Szintén fontos eldönteni, hogy a szabadban, tető alatt vagy melléképületben kerül elhelyezésre a tárolóeszköz, hiszen ez alapján tudunk anyagot és kialakítást választani.

A kerti tároló designja és anyaga

Kültéri tárolásra napjainkban a fém és műanyag megoldások a legnépszerűbbek, míg fából inkább szerszámos házakat és kerti bútorokat választanak. Az alacsony ár és a jó ár-érték arány nagyon fontos szempontok, azonban mi most mégis a fenntartással kapcsolatos tudnivalókra hívnánk fel a figyelmet.

Mind a fém, mind a fa kerti tárolók, házak, bútorok jelentős állagromláson mehetnek keresztül az évek során, főleg akkor, ha a szabad ég alatt vannak az év jelentős részében, hiszen az erős napsugárzás, az eső és a jég kárt tesz bennük. Rendszeresen festésre, lakkozásra, olajozásra lehet szükség.

A műanyag tárolók ezzel szemben semmilyen karbantartást nem igényelnek, és kapthatók vízálló, UV álló változatok, amellett hogy stabil, nagy teherbírású és ütésálló termékekről beszélhetünk. 

Kerti tárolók elérhető típusai és felhasználási módjaik

A tárolni kívánt eszközök mennyiségétől és méretétől függően különböző megoldások állnak rendelkezésünkre:

Műanyag kerti tárolóládák

A változatos méretben, színekben és kialakításban kapható tárolóládák kellően nagyok ahhoz, hogy szerszámokat, időszakosan használt eszközöket és gyerekek játékait elsüllyesszük bennük. Kellően kicsik ahhoz, hogy ne alakítsák át az udvar, kert képét. Műanyag kivitelben egész évben ellenállnak az elemeknek, szárazon és biztonságban elzárva a bennük rejtőző tárgyakat.

Erős szerkezetüknek köszönhetően rájuk lehet ülni és pakolni, anélkül, hogy kárt tennénk bennük.

Kerti házak

A nagyobb alapterületű, akár polcokkal, akasztókkal is rendelkező szerszámos vagy kerti házak szerszámok, kerti eszközök tárolása mellett már kerékpárok elhelyezésére is alkalmasak lehetnek. Legtöbbször olyan vásárlóink keresik őket, akik tehermentesítenék a garázsukat, vagy a kertből-házba járkálással töltött időt. 

Kerékpártárolók

Ha elrejtenénk szem elől kerékpárjainkat, és védenénk őket az elemektől, de nincsen garázs vagy tároló az épületben, úgy a nagy méretű, ajtós, zárható kerti tárolóban kaphatnak helyet.

Utcai vagy udvari szemetestárolók

Szemetesek elrejtésére és napsütéstől, esőtől való megvédésére szolgálnak ezek az általában műanyagból vagy fából készülő, legtöbbször jól szellőző megoldások.

Kültéri fatárolók, tűzifa tárolók

Legtöbbször egyszerű fa kerettel és tetővel tartják szárazon az udvaron tárolt fát, illetve egyre gyakrabban használják strapabíró műanyag polcainkat, ládáinkat nagyobb mennyiségű tűzifa praktikus tárolására.

Műanyag szekrények, polcos tárolók

Mind garázsba, melléképületbe, mind kerti házba praktikus és erős megoldást jelentenek a nyithat-zárható műanyag szekrények. A napjainkban kapható műanyag polcok és szekrények terhelhetősége a 400 kg-ot is eléri, és felveszi a versenyt fa és fém társaikkal, azonban nem igényelnek semmilyen karbantartást, és tisztításuk is nagyon egyszerű. 

Tippek a kerti tároló elhelyezéséhez

Ha lehetőség van rá, ne rakjuk a kerti tárolót fa alá, mert vihar során leszakadó nagyobb ágak kárt tehetnek benne, és sérülhetnek eszközeink. Ez vonatkozik mind a műanyag, mind az egyéb anyagból készült változatokra, mérettől és típustól függetlenül.

Helyezzük a tárolót közvetlenl járda vagy ösvény mellé, így könnyebb megközelíteni, és kevesebbet kell foglalkoznunk annak takarításával.

Miért választottak műanyag kerti tárolót - Megkérdeztük vásárlóinkat

Fontos számunkra vásárlóink visszajelzése, tapasztalataik pedig mások számára is hasznosak lehetnek:

Tibor (58)

"Nagy méretű párnák és szivacsok tárolására vettem a műanyag ládákat. Azért volt szükség csukható tároló megoldásra, mert a párnák beszívják a nedvességet, porosodnak, és tavasztól őszig vannak csak használva. Alapvető szempont volt, hogy elég nagy méretű legyen a láda, ne kelljen hajtogatni meg rendezgetni a dolgokat, amiket belepakolok.

Azért műanyag tárolót választottam, mert maga a láda is könnyű, mozgatható kell legyen, mert különben nem lehet normálisan használni. A fából vagy fémből készült tároló dobozok nehezek, egyedül nem tudtam volna mozgatni. Mivel nagy méretű a láda, és erős is, egymás tetéjére tudom őket rakni. Így egyszerre polcként és fedeles ládaként is funkcionálnak. 

Arra már csak utólag jöttem rá, hogy mivel sötét színű műanyagból van, nem látszik a piszkolódás rajta, nem nedvesedik, nincsen vele semmi gondom. Tavasszal meg ősszel lecsapom őket slaggal, és kész a takarítás. Semmi karbantartási igényük nincsen, nálunk még UV sem éri őket.

A vízállóság nem volt szempont, mivel a melléképületben kaptak helyet. Ha kültéri, kerti tárolásra keresnék megoldást, akkor lehet, hogy ezeknél masszívabbat, de szintén zárható és teljesen vízálló műanyag tárolót vennék."

András (34)

Kerti munkához és locsoláshoz használt eszközöknek kerestünk tárolót, mert a házunkhoz nem tartozik garázs vagy melléképület. Eredetileg fából szerettem volna egy tárolót vagy kis házat, de szomszédaink tapasztalatai alapján (én nem akartam a festéssel, lakkozással foglalkozni) a Rezonos műanyag kerti ház (a webshopban szerszámos házként szerepel - a szerk.) mellett döntöttünk. A kérdésükre válaszolva: Összességében ajánlom, és meg is venném újra.

Olcsóbb volt mintha fából vettem volna ugyanezt a méretet, egyszerű volt összeállítani, és azóta már tudom, hogy ha a port, füvet akarom letisztítani róla, elég vízzel lemosni. A gyerekek játékai is elférnek benne, de valószínűleg nagyobbra kell majd váltanunk, amikor nagyobb méretű biciklijeik lesznek. 

Bármilyen kültéri vagy kerti tárolással kapcsolatos kérdésével keressen minket elérhetőségeinken.